Lubuski Maraton Szlakiem Wina i Miodu to wspólne dzieło lubuskich winiarzy i zielonogórskich biegaczy. To wyjątkowa okazja, by sprawdzić się na 42-kilometrowym dystansie i przy okazji zwiedzić urokliwe winnice. Tym razem start maratonu wyznaczono na terenie Wojewódzkiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Drzonkowie.
Sygnał pięciuset biegaczom daje marszałek Elżbieta Polak. Trasa maratonu prowadzi Lubuskim Szlakiem Wina i Miodu, drogami leśnymi oraz mało uczęszczanymi drogami utwardzonymi. Szlak biegu obejmuje: Winnicę Kruczą w Buchałowie, Winnicę Winiarka w Kiełpinie, Winnicę Świętej Jadwigi w Świdnicy, Muzeum Etnograficzne w Ochli. Swoje wyroby zaprezentuje także jedna z lubuskich pasiek.
Do udziału w tegorocznej edycji biegu zgłosiło się 427 zawodników. Pomysłodawczynią maratonu jest Agnieszka Grad–Rybińska. – Pomysł wziął się stąd, że we Francji odbywa się także maraton prowadzony winnicami. W naszym regionie biegacze marzyli o takiej imprezie. Zastanawialiśmy się, czym moglibyśmy się wyróżniać. Nad morzem są biegi po plaży, w górach – biegi górskie. My mamy najlepsze wina i winnice więc powinniśmy to promować i pokazywać. Poprowadziliśmy trasę tak, żeby biegacze mogli zobaczyć, jak piękny jest region lubuski – mówi dyrektor maratonu.
Maraton, łączący w sobie promowanie tradycji winiarskich regionu, jego walorów krajobrazowych i turystycznych oraz propagowanie zdrowego stylu życia poprzez aktywność, ma szansę stać się kolejną marką województwa lubuskiego.
Uroczystość zakończenia maratonu i ceremonię wręczenia nagród zaplanowano na godzinę 17. Odbędzie się ona na terenie Wojewódzkiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Drzonkowie.